(Vr)eetbuien

Facebook
LinkedIn

Heb jij wel eens last van die momenten? Een onbedwingbare drang naar eten… Meestal is het geen honger die je hebt maar een behoefte aan het scoren van rustgevende stofjes.

Het endorfinesysteem, waar ik het vaker over heb, is een systeem wat beïnvloed wordt door endorfine, dopamine, insuline, alcohol, drugs, medicatie en stress. Als dit systeem, kort gezegd, uit balans raakt door overstimulatie van deze factoren kan het mis gaan. De natuurlijk rem die we in dit systeem hebben werkt minder goed en we maken daardoor te veel glutamaat. Verhoogd glutamaat zorgt o.a. voor onrust, een hoofd dat niet uit wil, stressgevoelens en inslaapproblemen.

Om het stressgevoel te laten zakken en de onrust te lijf te gaan, gaan we op zoek naar eten wat ons tot rust brengt: jep dit is het welbekende troostvoedsel. Chocolade, suikerrijk eten, vette hap met veel smaakversterkers zoals chips zorgen voor een aangenaam gevoel. Voor even! Want dit voedsel zorgt vervolgens voor een piek aan glutamaat en nog meer onrust. Kortom het helpt niet!!

Herken jij dit? Lees dan eens mijn e-book(je) voor nog meer herkenning https://bewustgoedleven.nl/het-endorfinesysteem/
En wil jij hulp om hiervan af te komen? Bel of mail me dan voor een afspraak! 💚

Meer berichten

Antidepressiva

De keerzijde van antidepressiva De hel van antidepressiva is wellicht een betere titel want ik zie zoveel narigheid van antidepressiva in de

Depressie en somberheid

In mijn praktijk behandel ik ook mensen met depressie, somberheid, burn-out, angsten en stress gerelateerde klachten. Je zou verwachten dat deze mensen