In mijn praktijk behandel ik ook mensen met depressie, somberheid, burn-out, angsten en stress gerelateerde klachten. Je zou verwachten dat deze mensen bij de psychiater of psycholoog moeten zijn, en in veel gevallen zijn ze daar ook geweest maar merken ze dat het niet voldoende helpt of zijn ze er, net als ik, van overtuigd dat mentale problematiek vaak voortkomt uit andere/ lichamelijke problemen.
Ik wil je daar in meenemen in deze blog, want als jij mentale klachten ervaart zoals somberheid, burn-out of misschien wel depressie dan kun je met deze therapie heel veel winst behalen op je klachten en de vermoeidheid, slaapproblemen, darmklachten en pijn die vaak gepaard gaan met mentale klachten.
Neurotransmitters
Dit zijn stofjes die onze zenuwcellen laten communiceren met elkaar en ervoor zorgen dat wij de hele dag doen wat we doen; bijvoorbeeld in beweging komen, nadenken, ons blij voelen, overzicht houden, energie hebben en lekker slapen.
Serotonine is een van de neurotransmitters die in verband gebracht wordt met depressie.. Een tekort aan serotonine zorgt voor somberheid, slapeloosheid, agressie, veel hoofdpijn, weinig zelfvertrouwen, PMS, obsessief gedrag, moeite om flexibel te zijn, moeite met eten en soms juist drang naar suikers (eetbuien)
→ Serotonine wordt aangemaakt in de darm dus als deze niet goed werkt of als je veel darmproblemen (lees slappe of veel te harde ontlasting) hebt, dan maak je minder aan. Therapie kan je dan inzichten geven maar gaat je somberheid niet wegnemen! Zorgen dat je darm beter gaat werken kan veel opleveren.
→ Serotonine wordt gemaakt uit Tryptofaan en allerlei cofactoren zoals B- vitamines, zink, ijzer, vitamine C en magnesium. Heb je daar een tekort aan, dan gaat de aanmaak en omzetting niet goed en wordt serotonine niet goed aangemaakt.
→ Serotonine wordt geroofd door het eten van suiker. Maar een depressie, somberheid, burn-out en andere mentale klachten zorgen vaak voor vermoeidheid en een vicieuze cirkel van slecht voedsel eten om nog een beetje energie te scoren. Dit aanpakken met goede voedende voeding die je energie geeft is van belang!
Het endorfinesysteem
Ik werk met dit systeem omdat het ongelooflijk belangrijk is en vaak een oorzaak van vele klachten. Als dit systeem niet lekker werkt krijg je problemen met de neurotransmitters zoals dopamine, endorfine, glutamaat, GABA en oxytocine. Allemaal erg van belang om lekker in je vel te zitten, je rustig te kunnen voelen zonder angsten en somberheid.
Door een probleem in het systeem kun je een overschot aan glutamaat gaan produceren die ervoor zorgt dat je angstig kunt worden, een constante nare onrust hebt waardoor je bijvoorbeeld ook niet fijn in slaap kunt vallen, constant geprikkeld wordt of bent, niet tegen licht/ geluid/ geurtjes meer kan en glutamaat zorgt o.a. ook voor vermoeidheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, angsten, irritatie en motivatieproblemen.
Verstoring van het endorfinesysteem hangt samen met stress, overbelasting, trauma’s* maar kan zeker ook ontstaan door voeding. Bewerkte producten, suiker, slechte vetten en exorfines werken op het beloningssysteem (verslavingsgevoeligheid) en kunnen het hele systeem ontregelen.
*Die trauma’s kun je ook al opgelopen hebben in de eerste levensjaren of zelfs bij je moeder in de buik. Als je stress hebt ervaren door een spanningsvolle situatie in deze jaren heb je meer kans op problemen in je endorfinesysteem en kun je trauma’s minder goed loslaten.
Door dit systeem te herstellen ervaren mensen met een depressie vaak dat het laatste restje is opgelost, dat ze weer echt goed kunnen slapen, dat de energie terug komt en ze vastzittende patronen en emoties los kunnen gaan laten.
Tekorten
Heel veel mensen hebben tekorten aan vitaminen en mineralen zonder dat ze het weten. Magnesium, vitamine D en B12 zijn een aantal hele belangrijke die veel invloed kunnen hebben op jouw mentale problemen.
→ Magnesium
Magnesium is de activator in meer dan 600 metabolische reacties en is daarnaast nodig voor heel veel enzymreacties in het lichaam. Het reguleert de neurotransmitters en remt bijvoorbeeld de neurotransmitters die betrokken zijn bij stress (noradrenaline). Magnesium zorgt voor energieproductie, celgroei en celdeling, de spiercontractie maar ook ontspanning van de spieren en heeft daarmee ook invloed op de werking van het hart, de bloeddruk en zenuw/ hersenfuncties.
Magnesium is het nummer 1 mineraal die ik inzet bij stress, vermoeidheid, somberheid, overbelasting en als er onrust is. Het is zo belangrijk dat deze wordt aangevuld om weer te kunnen ontspannen, om weer fijn te kunnen slapen en allerlei functies in het lichaam beter te laten werken.
→ Vitamine D
Het aantal mensen met een vitamine D tekort is schrikbarend en ik kon het regelmatig tegen in de praktijk. Vitamine D is niet alleen nodig voor sterke botten en tanden maar heeft ook te maken met de werking van spieren, het immuunsysteem, de weerstand tegen ziektes, de werking van de stofwisseling, gezond hart en bloedvaten/ bloeddruk, helpt herstellen en van belang in dit verhaal is dat het de hersenfunctie ondersteunt, goed is voor het zenuwstelsel, je geestelijke veerkracht verhoogt net als je stemming.
Een tekort wordt in verband gebracht met o.a. depressie, vermoeidheid, slechte weerstand, zwakte en pijnklachten.
→ Vitamine B12
Een tekort aan B12 wordt vaak over het hoofd gezien of niet gesignaleerd doordat de waarden in het bloed volgens de norm nog voldoende is. In de praktijk blijkt vaak dat er vele klachten kunnen ontstaan terwijl het bloedonderzoek aangeeft dat de B12 nog boven de ondergrens zit.
B12 is heel belangrijk voor een goed werkend lichaam en aanmaak van je DNA, cellen, bloed en je hersenfunctie. Een tekort uit zich vaak in vermoeidheid, kan neurologische klachten geven maar ook problemen aan de hersenen zoals een veranderde mentale toestand en persoonlijkheidsveranderingen. De concentratie kan achteruit gaan, irritatie, somberheid, angsten, stemmingswisselingen, boosheid en depressie/ manie kunnen samenhangen met een tekort aan B12
De moeite waard en vaak een van de eerste dingen die ik mijn klanten adviseer; ga bloedonderzoek doen zodat we gericht kunnen behandelen!
Voeding
Als laatste onderdeel in deze blog wil ik voeding aanhalen want deze is overkoepelend van groot belang in het ontstaan of herstellen van mentale klachten.
Verkeerd eten zorgt voor een slecht werkend lijf zoals problemen in de spijsvertering maar zorgt er ook voor dat kostbare vitaminen en mineralen op worden gebruikt om dit eten af te breken/ op te ruimen. Hierdoor ontstaan tekorten. Verkeerde keuzes geven problemen aan de neurotransmitters, trekken hormonen uit balans zorgen voor ontstekingen en maken dat we verslaafd kunnen raken.
Door veel suikers, vetten en exorfinen raakt het endorfinesysteem van slag en wordt dopamine en endorfine resistent (het wordt niet goed meer aangemaakt of opgenomen). Een gevolg is dat er onrust ontstaat, je aldoor blijft zoeken naar nieuwe endorfine en dopamine uit suikers en bewerkte producten (eetbuien) en je het geluk hier niet meer in kunt vinden, het probleem groter wordt en jij je alsmaar leger gaat voelen.
Het lichaam heeft goede voeding nodig om te kunnen functioneren. Voeding die je vitaminen, mineralen en antioxidanten geeft zodat het lijf kan herstellen, rusten en bouwen. Je wilt geen extra stress van voeding als je al stress hebt van andere zaken. Je wilt energie en tegelijkertijd rust voor dat lichaam zodat het kan doen waar het voor gemaakt is!
Heb jij last van een depressie en kom je er maar niet uit? Wordt je dagelijks geteisterd door mentale klachten, vermoeidheid, angsten, slaapproblemen en heb je nog geen manier gevonden om hier vanaf te komen? Dan is dit hét moment om eens na te gaan of je leefstijl bijdraagt aan je gezondheid of dat je daar winst kunt behalen! Ga ermee aan de slag, je hebt niets te verliezen volgens mij…