Antidepressiva

Facebook
LinkedIn

De keerzijde van antidepressiva

De hel van antidepressiva is wellicht een betere titel want ik zie zoveel narigheid van antidepressiva in de praktijk dat ik er graag iets over wil vertellen.

Allereerst is antidepressiva in sommige gevallen gewoon hard nodig en kan het levensreddend zijn. Iemand die in een diep gat zit, geen uitweg meer ziet en suïcidale gedachten heeft kan echt gebaat zijn bij (tijdelijke) medicijnen!

Helaas zie ik ook dat antidepressiva (naar mijn idee) te snel wordt voorgeschreven. Een burn-out waarbij je het even niet meer ziet zitten, een verlies van een dierbare of een trauma meemaken kan zorgen voor een tijdelijke verstoring van je endorfinesysteem en endocannabinoide systeem. Hyper glutamaat is meestal de veroorzaker van somberheid, vreselijke onrust, angsten en slecht slapen. De grote hoeveelheid stress zorgt voor ontregeling van hormonen waardoor je het allemaal even echt niet meer goed kunt overzien. Het is dan van belang dat er hulp is! Een pilletje inzetten kan voor een korte termijn misschien even helpen maar gaat nooit het onderliggende probleem oplossen want als jij je emoties niet uit zullen ze vast gaan zitten! Daarnaast kunnen depressie en somberheid ook veroorzaakt worden door veel meer andere redenen. Ik schreef er eerder al een blog over op m’n website!

Het probleem met antidepressiva is dat het op lange termijn je endorfinesysteem verder verstoort. Een paar maanden antidepressiva zal misschien nog geen grote schade aanrichten maar de meeste mensen worden met een recept naar huis gestuurd, voelen zich door de medicatie iets beter en denken niet meer zonder te kunnen. Als je huisarts of psychiater je niet motiveert weer af te bouwen is het lastig om zelf hierin stappen te zetten. Wanneer stop je? Vaak is dat moment een stuk later en dan hebben de medicijnen al zoveel verstoring gegeven dat stoppen heel lastig is of zelfs niet lukt…

Ruim 1 miljoen mensen slikken dagelijks antidepressiva en na C is er een forse toename van dit gebruik onder de jongeren

Het stoppen met antidepressiva kan een hel zijn, ik zie in de praktijk de gevolgen van stoppen en hoe zwaar mensen het hiermee hebben.
Tijdens het slikken van antidepressiva worden je geluk stofjes chemisch gestuurd wat het systeem niet terug in evenwicht brengt maar uiteindelijk de boel verder in de war kan brengen. De meeste van deze medicijnen bevatten stofjes die het endocannabinoïde systeem verstoren.

Veel mensen die antidepressiva slikken voelen na een tijdje dan ook geen effect meer of krijgen juist meer/ andere klachten (slaapproblemen, onrust, terugkerende somberheid…) waar soms weer extra of vervangende medicatie voor wordt ingezet.

Stoppen met antidepressiva

De eerste stappen van het afbouwen (als er al wordt afgebouwd!!) van antidepressiva gaan vaak nog wel maar als men eenmaal gestopt is komen de klachten; de vreselijke onrust, de somberheid of depressieve gevoelens komen keihard terug en soms ontstaan er zelfs lichamelijke klachten. Dit is ook meestal het moment dat mensen het gevoel hebben dat ze toch nog depressief zijn en niet zonder de medicatie kunnen. Logisch ook overigens met deze klachten maar glutamaat is de grote boosdoener hierin. Na het (te snel) stoppen wordt deze neurotransmitter heel hoog en veroorzaakt de nare gevoelens!

Bij de afbouw is het dus van belang dat je er alles aan doet om glutamaat laag te houden. Naast suppletie is je leefstijl hierin belangrijk; je bloedsuikerspiegel, je voeding en je stressniveau. Als je hier voorafgaand aan werkt help je het lichaam om beter te herstellen en haal je factoren die extra stress veroorzaken weg. Daarnaast wil je dat het lichaam zoveel mogelijk goede stoffen binnen krijgt en mag het lijf wat extra hulp hebben om “afkickverschijnselen” beter aan te kunnen. Je wilt hier op een goede manier doorheen komen en ook functioneren, dus voor jezelf zorgen is een must!

*De juiste voeding is heel belangrijk. Je wilt dat het endorfinesysteem goed gaat werken dus alles wat een verstorende werking heeft zoals exorfinen, suiker en andere hormoonverstorende rommel mag vermeden worden.
*Voedende maaltijden die je bloedsuikerspiegel stabiel houden zodat je geen extra grote pieken van glutamaat hebt zijn heel belangrijk
*De juiste vitaminen en mineralen zodat alle neurotransmitters optimaal kunnen werken.
*Je leefstijl onder de loep nemen zodat stress laag blijft en je gezond gaat bewegen!
*En dan nog een hele belangrijke; de afbouw van antidepressiva moet zo langzaam en geleidelijk mogelijk gebeuren. Te snel is funest voor het systeem maar dit is wel waar het vaak misgaat! Taperingstrips kunnen hier heel goed bij helpen en je zeer geleidelijk laten afbouwen. Vooral als je de medicijnen al wat langer gebruikt is de tijd hiervoor nemen de sleutel tot succes!

Let op!! Dit is GEEN post om je aan te moedigen om te stoppen!!
Het stoppen van antidepressiva doe je niet zomaar! Ten alle tijde doe je dit in overleg met je huisarts of behandelend specialist. Ga niet zomaar zelf stoppen! Maar heb jij het gevoel dat je er klaar voor bent, dat je wilt stoppen; weet dan dat je daar hulp bij kunt krijgen en er manieren zijn om dit op een goede verantwoorde manier te doen, zodat de kans van slagen zo groot mogelijk is.

Dit is informatie over afbouw omdat er nog zoveel niet wordt gezegd en gedeeld. Dit is voor iedereen die al langer overweegt te stoppen maar niet weet hoe of waarbij het niet lukt. Maar dit is ook voor iedereen die overweegt eraan te beginnen. Denk er goed over na of dit de enige oplossing is!

Ik help je graag als je er klaar voor bent

Meer berichten

Depressie en somberheid

In mijn praktijk behandel ik ook mensen met depressie, somberheid, burn-out, angsten en stress gerelateerde klachten. Je zou verwachten dat deze mensen

Neurotransmitters – Glutamaat

De aankomende tijd zal ik jullie wat meer vertellen over neurotransmitters. Dit zijn stofjes die onze zenuwcellen laten communiceren met elkaar en