Burn-out, hoe pak je het aan?

Uitgeput, opgebrand, verschrikkelijk moe zijn en de situatie niet meer kunnen overzien zijn een teken dat je flink over je grenzen bent gegaan. Vaak gaan er al vele signalen aan vooraf en als je nu naar de laatste weken/ maanden kijkt dan zie je vast dat je lijf al langer aangaf dat het genoeg is. Je hebt vaak hoofdpijn, hartkloppingen, een onrustig gevoel en wellicht zijn je spijsvertering en darmwerking ook niet optimaal meer. Je slaapt minder fijn of juist heel veel maar staat niet fit op de volgende morgen. Je overziet de situatie vaak niet, bent negatiever, neerslachtig en niet meer de persoon die je ooit was. 

Overspannen zijn of een burn-out hebben vraagt om een gerichte doeltreffende aanpak waardoor je energieker en beter uit deze periode kunt komen. Grenzen aangeven staat op nummer 1. Voor jezelf gaan kiezen! Maar daarnaast is je leefstijl van groot belang; zorgen dat je lichaam weer gaat werken zoals het hoort, je energie krijgt uit je voeding en op je eigen niveau gaat bewegen. 

Wil jij meer energie en minder last van malende gedachten?
Wil je weer lekker slapen en uitgerust wakker worden?
Wil je gedurende de dag leuke dingen kunnen ondernemen en geen dips meer in je energie?
Wil je af van het vreselijke stress gevoel die aldoor zeurt en je het gevoel geeft te overleven in plaats van leven?

Ga dan aan de slag met je hele leefstijl! Voeding wordt sterk onderschat als het gaat om stress  en stress-gerelateerde klachten, burn-out verschijnselen, vermoeidheid en zelfs bij een depressie. Naast hulp op mentaal gebied kan hulp bij het verbeteren van gezondheid de missing link zijn. Ik heb al vele mensen mogen helpen om het laatste stukje van de puzzel te leggen, om weer energiek te zijn, om beter voor zichzelf te gaan zorgen en daarmee het lichaam weer echt te laten werken zoals het hoort. 

Naast dat een burn-out een teken is dat je geestelijk lang over je grenzen bent gegaan en niet voldoende rust hebt genomen, is het ook een teken dat je lichamelijk uit balans bent. Een burn-out betekent stress en stress is één van de meest verziekende factoren die er is.  Je hormonen raken uit balans, het endorfinesysteem raakt verstoord, vitaminen en mineralen worden geroofd, de bloedsuikerspiegel gaat erg schommelen, je dag en nacht ritme is zoek en je gewicht is niet meer wat het was doordat je schildklier niet goed meer werkt.

Het kan zelfs zo zijn dat je door de lichamelijke klachten in de burn-out terecht bent gekomen! Misschien heb jij jezelf wel helemaal uitgeput met het rennen van lange afstanden, jezelf vaak uitgehongerd of geleefd op junkfood. Allemaal factoren die extra stress zijn voor een lichaam. Combineer dit met een drukke baan, veel stress van je omgeving of een lastige situatie in je omgeving en je kunt flink uit balans raken.

Een burn-out is een verstoring van lichaam en geest. Alles lijkt wel uit balans te zijn, en dit rechttrekken kan voelen als een grote zware uitdaging. 

Herstel beter door alle factoren aan te pakken!

Merk je dat je overspannen begint te raken, tegen een burn-out aan zit of zit je er midden in? Dan kan het heel fijn zijn om naast je eventuele psychische hulp, je ontspanningsmanieren of andere hulp, ook je voeding en leefstijl onder de loep te nemen. Juist in tijden van vermoeidheid, slecht slapen en hormoonproblemen ga je wat slechter voor jezelf zorgen; je gaat meer eten van de verkeerde dingen en zorgt daardoor dat het lichaam nog meer uit balans raakt. 

Wat je lichaam nu nodig heeft is voedend eten op de juiste momenten en daardoor ook meer rust. Verkeerde voeding is stress, en dat wil je juist vermijden toch? 

Je wilt voor dat lichaam toch optimale voeding, genoeg vitaminen en mineralen en een leefstijl die bijdraagt aan het verbeteren van je energie? 

Wat gaan we doen?

Als Orthomoleculair en BrainQ therapeut kijk ik verder dan je klachten; we gaan op onderzoek uit naar de werking van je lichaam. Voordat je bij me komt geef ik je al wat huiswerk in de vorm van vragenlijsten. Door een uitgebreide intake krijg ik zicht op jouw functioneren; hoe werken je darmen, je hormonen, je endorfinesysteem. Past je huidige voeding en leefstijl daarbij en hoe kunnen we zorgen voor meer energie, meer rust in je koppie en heb je eventueel suppletie nodig om systemen te ondersteunen en je lichaam weer te kunnen laten werken zoals het hoort.

Het behandelplan wordt gevormd aan de hand van de 4 pijlers;  voeding, slaap, beweging en ontspanning. 

Na de intake kun je direct aan de slag met een duidelijk plan waarbij ik veel uitleg geef. Als jij snapt waarom je het doet zal het ook makkelijker zijn! Daarnaast houd ik rekening met je daadkracht; geen moeilijke recepten of allerlei gekke dingen die je moet gaan eten als je daar nog geen energie voor hebt. Een simpel en goed toepasbaar plan waar je snel resultaat mee boekt, incl. uitleg, receptenboekje en altijd de mogelijkheid om vragen te stellen. 

 

Stap uit die vicieuze cirkel...

Slepende vermoeidheid
Slecht slapen
Je leeg voelen
Vreselijke onrust die niet stoppen wil
Geen energie meer om te bewegen
Gebrek aan concentratie
Darmproblemen

Als je één of meerdere van deze klachten herkent is het al van belang om in te grijpen; je lichaam geeft duidelijke signalen! Een burn-out is de eindfase waarbij je helemaal op bent maar daarvoor geeft je lichaam al vele keren een teken dat er iets niet goed gaat. Heb jij al stress door een situatie in de omgeving of een zware baan, en bezorg jij je lichaam wellicht ook nog veel extra stress door fysieke belasting of uitputting? Pak het aan voordat het erger wordt of ga aan de slag om de vicieuze cirkel te kunnen doorbreken en weer energie te krijgen om te leven in plaats van overleven!

Online training "Bewust uit je burn-out"

Wil je liever thuis aan de slag via een online training? Dat kan! 

Samen met yogadocente Josette Jimmink van Bewussst heb ik een prachtige online training gemaakt die je stap voor stap uit je burn-out of overspannen gevoel kan halen. Ook geschikt als je veel stress ervaart en dit wilt doorbreken. 

De training is fantastisch opgezet omdat het informatie en opdrachten bevat die zich richten op de werking van je lijf, je voeding, slaap, en bewegen, maar ook vele ontspannings-, ademhalingsoefeningen en yoga lessen zodat je gericht aan de slag kunt kunt het verlagen van je stress.

Een allesomvattende training die je in je eigen tempo kunt volgen en waarbij je alles leert over de belangrijkste stappen die je kunt zetten bij een burn-out. Veel informatie over voeding, de werking van je lijf bij stress en vooral hoe je zorgt dat het allemaal beter wordt en je meer energie gaat ervaren!