Spijsvertering

Facebook
LinkedIn

Hoeveel wc papier heb jij eigenlijk nodig?

Het is mij een raadsel waarom mensen zo nodig wc papier hamsteren. Is dit omdat ze er zo ontzettend veel van nodig hebben?

Heb jij een halve rol nodig om je billen schoon te krijgen of ben je klaar met één keer vegen? Het zegt veel over je vertering en darmen. Een goede spijsvertering zorgt er namelijk voor dat jouw ontlasting er zonder te plakken en in een mooie drol uit komt. Kijk jij wel eens achterom wat je geproduceerd hebt?

Veel mensen hebben last van spijsverteringsproblemen. Het begint al in de mond; goed kauwen helpt je vertering makkelijker te maken. In de maag is voldoende maagzuur nodig om al het voedsel te kunnen bewerken, enzymen helpen hierbij, Het zuur zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood. Maagzuur problemen komen vaak voor! Door stress, slechte voedingskeuzes en medicijnen hebben veel mensen een maagzuur tekort.

De dunne darm zorgt voor verdere vertering. Samen met de sappen van de alvleesklier en galblaas worden eiwitten, vetten en koolhydraten afgebroken tot voedingsstoffen die opgenomen kunnen worden. Alles wat niet verder verteerd kan worden gaat richting de dikke darm, en verlaat je lichaam als ontlasting.

Bij heel veel mensen met allerlei (vage) buikklachten zoals een rommelende buik na het eten, winderigheid en opgeblazen gevoel, snel een vol gevoel, steken, krampen en stinkende ontlasting heeft de alvleesklier het zwaar. En dat is niet zo gek als we kijken wat er allemaal afgebroken moet worden. Hoe meer bewerkt, vetter en slechter het eten, hoe zwaarder de spijsvertering het heeft. Eten wat niet voldoende afgebroken wordt gaat in de dikke darm gisten, rotten en kan zorgen voor een disbalans in de bacteriën (het microbioom)die in de darm leven. Een verstoord microbioom zorgt weer voor heel veel andere klachten die ik een andere keer zal toelichten.

Tip: eet zoveel mogelijk onbewerkt! Groenten en fruit zorgen voor goede vezels en zijn fijn om te verteren. Kies voor licht verteerbare eiwitten zoals vis. Laat snelle koolhydraten, suikers en slechte vetten, zoals snacks, staan. En drink veel water.

Scheelt je weer wat rolletjes wc papier… 😉

Meer berichten

Antidepressiva

De keerzijde van antidepressiva De hel van antidepressiva is wellicht een betere titel want ik zie zoveel narigheid van antidepressiva in de

Depressie en somberheid

In mijn praktijk behandel ik ook mensen met depressie, somberheid, burn-out, angsten en stress gerelateerde klachten. Je zou verwachten dat deze mensen