Dip na het eten?

Facebook
LinkedIn

Een van de allerbelangrijkste dingen als het gaat om gewicht verliezen (en je gezond en fit voelen) is je bloedsuikerspiegel. Als deze erg veel schommelt en je wellicht zelfs insulineresistentie hebt, is het heel erg lastig om af te vallen.

Oke, ik neem je even mee in de werking van de bloedsuikerspiegel en insuline. Zodra je iets eet wat in je lichaam omgezet wordt in glucose, gaat de bloedsuikerspiegel omhoog en gaat het lichaam automatisch ook insuline aanmaken. Insuline is de sleutel als het gaat om energie; zonder insuline kan de glucose namelijk de cel niet in! Pas als de glucose is opgenomen in de cel krijg je energie en daalt de bloedsuikerspiegel.
Als je meerdere keren per dag maaltijden of tussendoortjes eet die bewerkt zijn en veel snelle koolhydraten bevatten, gaat je bloedsuiker iedere keer snel omhoog en moet er dus veel insuline worden aangemaakt om deze weer stabiel te krijgen. Vaak zakt de bloedsuiker hierna iets onder de grens en krijg je de welbekende dip met opnieuw trek in zoetigheid of snelle koolhydraten.

Het probleem is dat het lichaam erg wordt belast door deze schommelingen en soms zelfs ongevoelig wordt voor insuline (insulineresistentie). De cellen gaan zich als het ware beschermen tegen de vele aanvallen van glucose en werken daardoor minder goed. Gevolg: je bloedsuiker blijft hoog, de energie gaat de cel niet in dus je blijft vaak moe en wil alleen maar eten om dit toch te compenseren. Nog meer symptomen zijn stemmingswisselingen, moeite om een maaltijd over te slaan (trillende handen, hongerklop gevoel) en vetopslag op de buik.

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is dus heel belangrijk om energie te behouden en in actie te kunnen komen. Je doet dit door te kiezen voor onbewerkte producten zoals groente, fruit, eiwitten uit eieren, vis/vlees, noten of peulvruchten en goede vetten te eten voor de verzadiging (bijv. avocado, vette vis, noten en olijfolie).

In eerste instantie kan het lastig zijn en ga je afkicken van de zoetigheid maar uiteindelijk zal je lijf je dankbaar zijn en veel beter gaan werken 💚

Meer berichten

Antidepressiva

De keerzijde van antidepressiva De hel van antidepressiva is wellicht een betere titel want ik zie zoveel narigheid van antidepressiva in de

Depressie en somberheid

In mijn praktijk behandel ik ook mensen met depressie, somberheid, burn-out, angsten en stress gerelateerde klachten. Je zou verwachten dat deze mensen