BrainQ Therapie

Als BrainQ therapeut benader ik klachten aan de hand van het endorfinesysteem en het endocannabinoide systeem (ECS).  Deze systemen zorgen ervoor dat je stofjes zoals endorfine, dopamine en oxytocine aan kunt maken. Hetzelfde systeem regelt dat deze stofjes ook weer worden geremd door bijvoorbeeld GABA aan te maken, wat ons rust geeft.

“Het endorfinesysteem, dat ook wel het beloningssysteem of stresssysteem genoemd kan worden, heeft invloed op heel veel processen in het lichaam”

Een goed werkend endorfinesysteem is een prachtig mechanisme, het zorgt ervoor dat we ons gelukkig kunnen voelen, in actie kunnen komen, motivatie hebben om dingen te ondernemen maar ook rust in ons hoofd hebben om zaken te kunnen overzien. Een goed werkend endorfinesysteem is in balans, waardoor jij je ook in balans voelt.

Waardoor kan het systeem verstoord raken?

Het systeem kan verstoord raken door verschillende zaken zoals o.a. suikers, suikervervangers, exorfinen, junkfood, alcohol, medicijnen, drugs, gamen en stress. Iedere keer als we iets van deze middelen nemen zetten we het endorfinesysteem aan. We krijgen hierdoor een shotje dopamine, endorfine en even worden onze stresshormonen geremd. Dit maakt dat we ons even lekker voelen; een beloning! Bij een overbelasting door deze middelen gaat het systeem minder goed werken en besluit het uiteindelijk zelfs om taken neer te leggen. Je raakt resistent en hebt meer middelen nodig om het systeem aan te krijgen, dus meer suikers, meer kalmerende middelen of drugs en meer alcohol. Hier ligt een verslaving op de loer want het systeem zal alleen nog maar geprikkeld worden als je met meer komt. Ondertussen raakt het alleen maar meer uitgeput en is het niet meer in staat om alle stress die ontstaat te remmen. Er ontstaat een constante overprikkeling omdat het lichaam geen GABA (rustgevende stof) meer aan kan maken. Een verhoogd glutamaat is het gevolg en zo ontstaan bijvoorbeeld slaapproblemen omdat je niet meer “uit” gaat, je hoofd blijft malen en de stress loopt op. Maar ook angst gerelateerde problemen, stemmingswisselingen, ADHD en burn-out kunnen hierdoor ontstaan.

Wat merk ik?

Een verstoord endorfinesysteem kan zorgen voor vervelende uiteenlopende klachten. Van vage klachten, vermoeidheid tot aan ernstige zoals depressie, angstproblemen en verslavingen. Hieronder een rij klachten die samen kunnen hangen met de gestelde problematiek:

Antidepressiva en pijnmedicatie

Veel mensen die (tijdelijk) medicatie slikken voor bijvoorbeeld hun sombere gevoelens of angsten ervaren na een tijdje niet meer het gewenste effect van deze middelen. Dit heeft alles te maken met de resistentie die kan optreden doordat de medicatie het endorfine- en endocannabinoïde systeem overbelasten. Veel gehoord is dat bijvoorbeeld antidepressiva is ingezet tijdens een burn-out om de ergste klachten op te vangen. Meestal heeft dit de gewenste effecten gehad maar komen de klachten uiteindelijk weer terug of voelt het niet meer prettig om “afhankelijk” te zijn van medicatie.  Afbouwen is dan een hele verstandige optie.

Wat betreft afbouwen van antidepressiva is het van belang dat je het heel langzaam doet en er echt de tijd voor neemt. Met name mensen die al langere tijd aan de medicatie zitten kunnen veel klachten krijgen. Ga niet zomaar op eigen houtje afbouwen en zorg dat je de juiste informatie hebt omtrent afbouw. Vaak is de huisarts niet op de hoogte van de mogelijkheden en mag je in een maand tijd je hele dosering tot 0 afbouwen. Dit is in vele gevallen echt te snel en zorgt er vaak voor dat je vreselijke afkick krijgt en uit wanhoop weer aan de antidepressiva begint. Hoe langer je de antidepressiva gebruikt, des te rustiger mag je de afbouw plannen. 

Een Orthomoleculaire behandeling in combinatie met BrainQ therapie kan ondersteunend zijn bij de afbouw van medicatie. Met goede voeding, de juiste leefstijl adviezen en ondersteunende suppletie kun je de klachten die kunnen ontstaan bij de afbouw verminderen.   

De behandeling

Aan de hand van testen en vragen tijdens het intakegesprek kan ik zien of jouw endorfinesysteem uit balans is. De klachten kunnen worden onderverdeeld in fases en hebben allemaal een eigen aanpak nodig. Bij verstoringen van het endorfine- en endocannabinoide systeem is rust een van de eerste dingen waar we mee aan de slag gaan. Rust op het gebied van voeding en leefstijl. Slapen is hierbij van groot belang. Samen kunnen we een plan maken om je lichaam en systeem op orde te krijgen. We houden daarbij je grenzen goed in de gaten en indien nodig zetten we kleine stapjes. Jarenlange belasting kan ervoor zorgen dat een lichaam overgevoelig is geworden en niet veel meer kan verdragen. Het lichaam mag rustig wennen aan de veranderingen zodat je het vol kunt houden en geen extra klachten krijgt. 

Wil je meer weten over BrainQ Therapie, kijk dan hier, of download het korte e-bookje over het endorfinesysteem (via de pop-up in het scherm als je naar beneden scrolt)

Doe zelf alvast de test

Wil jij zelf checken of je endorfinesysteem in balans is, doe dan de test via deze link 
Je krijgt hiermee inzicht in de werking van je endorfine, dopamine, oxytocine, glutamaat, histamine en insuline.  Heb je vragen over de uitslag of wil je hulp om je systeem te herstellen, beter in je vel te zitten en van je nare klachten af te komen, neem dan contact op via de mail en stuur je testuitslag* even mee. 

*De uitslag van de test krijg je via de mail, check ook je ongewenste post!

Ga voor minder stress!!

Het Endorfinesysteem​

Vermoeidheid, slecht slapen, onrust, eetproblemen, hoofdpijn of zit je niet lekker in je vel?
Zoek dan uit wat er aan de hand is!
Download nu mijn e-book(je) over het Endorfinesysteem.